בדק בית לדירה חדשה מקבלן הוא סטנדרט חובה לרוכשי דירות חדשות.
בבנייה רוויה (בנייני מגורים) הקבלן עומד מול פיתויים רבים שיגרמו לו לחסוך הוצאות כספיות רבות שכנראה יבואו על גבי בנייה שלא לפי תקן.
ב- 100% מהדירות שנמסרות היום קיימים ליקויים – כך קבע מחקר של הטכניון והמהות היא שכשרוכש דירה ניגש כדי לקבל מפתח – בדירה שלו יש ליקויים, לפעמיים קריטיים!
חוסר מישוריות (הפרש שגדול מ-10 מ"מ מנקודת ייחוס המדידה) הינו ליקוי קריטי בדירה ולפעמים הטיפול בו דורש מהקבלן לפרק את כלל מערכת הריצוף ולהחליפה בחדשה
מישוריות היא ליקוי שלא ניתן לגלות ללא כלים מיוחדים ולכן הדבר לא יורגש עד השטיפה הראשונה או במידה והרוכש ירצה לבצע הדבקה או פרקט.
החסרונות החוסר מישוריות:
1. בעת שטיפת הבית, המים ילכו למקום בנמוך וכך ייבצרו בריכות שקשה לייבש ממים
2. באם ירצה הרוכש לבצע פרקט - יצטרך לתקן את מישוריות הריצוף קודם או שגם הפרקט יהיה עקום
לחץ מים דירתי תיקני יהיה בין 1.5-6.0 בר (לפי תקן 1205 חלק 1 סעיף 3.2) ולכן לחץ מים היא בדיקה הכרחית בבדק בית
כשהלחץ צונח ל-0 זה מראה על תוצאה אחת: נזילה פעילה במערכת המים בנכס.
בפשטות: בכל רגע נתון, מים יוצאים מצנרת המים הדירתית מתחת לריצוף וזה רק עניין של זמן עד שהשכן מלמטה יראה את סימני הרטיבות בתקרתו.
ממצא זה אינו ממצא נדיר ולכן בדיקת לחץ היא חלק אינטגרלי בבדק בית של חברתנו.
שיפוע תקין במרפסת יהיה מעל 1% (לפי תקן 1555 חלק 3 סעיף 3.2) כלפי נקודת איסוף המים (נקודת ביקורת)
ליקוי זה לא יכול להיות מאותר בעין רגילה ודורש ציוד מתאים גם כן
החסרונות המהותיים בשיפוע לא תקין
1. בעת שטיפה או גשם - המים לא התנקזו במהירות סבירה - אם בכלל וכל המרפסת תישאר רטובה
2. במידה ויש פגם ברובה\מערכת האיטום\סיליקון סניטרי במישקי ביניים\גם וגם - המים יגיעו גם כאן לתקרת השכן בקומה התחתונה.
1.פיצוי כספי בפשרה: ישנם ליקויים שהקבלן לא מסוגל לתקן ולכן הוא יעדיף לפצות את הדייר בסכום כספי מאשר להיפגש איתו במשפט.
לדוגמא, ביולי 2023 הגעה בשעה 10:00 לבצע בדק בית בדירה בראשון לציון, בין הליקויים היה ליקוי של מידת חניה לא תקינה ב-9 ס”מ קטנה יותר. בעל הנכס הונחה כיצד לפנות לקבלן וכך קיבל פיצוי מידי של 12,000 ש”ח. הומלץ לו שלא להסכים לסכום כזה ואחרי משא ומתן של 45 דקות בעל הדירה קיבל הצעה של 31,000 ש”ח מידי והסכים. וזו רק דוגמא אחת מיני רבות על זיכויים כספיים בפשרה.
2.נזילות סמויות מין העין: ישנן מספר סוגי נזילות אך הגרועה ביותר היא נזילה שסמויה מהעין, כך הדיירים יקבלו חשבונות מים מנופחים על בסיס חודשי מבלי לדעת מה הבעיה ובמיוחד אם זו נזילה בקווי המים המשותפים של הבניין. ולכן שעושים בדק בית נחוץ להזמין מישהו מיומן מקצועי עם ניסיון עשיר בכל רכיבי הבניין שיאתר את כל הליקויים בזמן אמת וייתן את אחריות התיקונים והעלויות לקבלן.
3. תיקון הליקויים: לאחר שאתם מקבלים את דו”ח הליקויים מהמהנדס אתם מוסרים אותו לקבלן והוא מבצע את התיקונים. בתום התיקונים, תחתמו רק על מה שאתם בטוחים שבוצע בצורה תקנית. כגון בעיות צבע, פח וריצוף. אם תרצו להיות בטוחים שהכול בוצע בצורה תקנית תוכלו להזמין ביקור בדק בית חוזר ב70% מחיר.
תשובה: ממוצע רכישות דירה לזוג בישראל היא 1.8 בחייהם ולרוב זו העסקה הכי יקרה שיעשו במהלך חייהם.
אין דירה בישראל שנמסרת ללא ליקויים כך קבע מחקר של הטכניון ולכן יש צורך שמישהו יגיע לדירה שלכם ויתעד את כל הליקויים בזמן אמת. ולא רק ליקויים אלא התרחשויות שיכולות לגרום לליקויים בעתיד הקרוב והרחוק. כמו למשל חור קטן במערכת המים מה שיגרום לכם להוציא אלפי שקלים רק מספר חודשים לאחר מסירת הדירה והקבלן כמובן יטען שהוא כבר מסר את הדירה וזו האחריות שלכם.
בבניה רוויה (בנייני דירות) הקבלן עומד בפני פיתוי של חסכון גדול מכיוון שזה לא פרויקט של בית פרטי ולכן כל חסכון שלו היא פי מספר הדירות בבניין ולעיתים קרובות הדבר בא על חשבון בניה שלא לפי תקן.
מומלץ מאוד להזמין מהנדס בדק בית דירה מקבלן לדירתכם לפני או אחרי מסירה מכיוון שאיתור הליקויים בזמן אמת יסיר מכם את האחריות על רכיבי הדירה והקבלן הוא היחיד שיתמודד עם תוצאות הליקויים וגם עם המשמעויות הכספיות של תיקונם או הבאת בעל מקצוע על ידכם.
תשובה: לרוב לא, כדי להיות איש בדק מוסמך צריך לעשות קורס בדק בית בן 35 מפגשים ולהתחיל לעסוק בתחום.
טיפ: בחברות בוטיק (כמו חברתנו) יש רק אדם אחד שעושה את הבדיקות בפועל והוא מהנדס בניין וגם מחזיק ברישיון בדק בית ממשרד העבודה.
תשובה: עלות בדק בית תלויה ומשתנה מדירה לדירה ובמורכבות הפרויקט.
בפרויקטים סטנדרטיים של קבלנים המחירים הם די קבועים, 1,200 – 900 ש”ח ל-3 ו-4 חדרים. ו-1,400 – 1200 ש”ח ל-5 ו-6 חדרים.
בפרויקטים מורכבים שם הקבלן עובד בכפוף למעצבת פנים, הדירה נמסרת עם גינון, ריהוט, מוצרי חשמל ועוד. בדיקת דירה כזו על כל מרכיביה תחל מ-1,500 ש”ח צפונה.
אז כמה עולה בדק בית ומה השירות כולל? השירות כולל בדיקה מקיפה בדירה על כל מרכיביה והנפקת דו”ח ליקויים אשר ישרת את בעלי הנכס מול הקבלן.
הקבלן יהיה חייב לתקן את כל הליקויים שרשומים בדו”ח ואם לא, דו”ח זה מהווה גם ראיה משפטית.
תשובה:
המלצות יהיו מהגופים שרלוונטיים לכם, אם אתם חברת ביטוח תבקשו מהחברת בדק בית המלצות לגופים שאיתם עברו בעבר או עובדים בהווה. אם אתם דיירים ראו המלצות באתר\גוגל וגם תמיד תוכלו לבקש דוחות לדוגמא או ועדים שאיתם החברה עבדה.
טיפ: אם אתם חברת ביטוח או חברת בניה שעורכת דו”ח בדק בית נגדי בקשו מהחברת בדק בית המלצות ולקוחות מרוצים ואף פירוט זיכויי בית משפט, כך תוכלו להעריך האם החברה מקצועית והישגית.